rss
email
twitter
facebook

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Lo Priorat lliure de transgènics

El ple del Consell Comarcal del Priorat va aprovar una moció presentada per Independents pel Priorat, en que s'acordava "prolongar la moratòria en contra de la implantació dels cultius transgènics". D'aquesta forma, a la comarca no es podrà du a terme la plantació de vegetals manipulats geneticament. A més, també demana la retirada de les propostes de Decrets de Coexistència que està preparant l'Estat i la Generalitat, ja que no garantitzen que els conreus no es puguin contaminar per la presència de plantacions transgèniques. Al Camp, l'Ajuntament de Riudecanyes (el Baix Camp), així com el de Valls i Aiguamúrcia (l'Alt Camp), ja es van sumar a aquesta proposta de la campanya Som lo que sembrem. Als Països Catalans hi ha dues comarques més, el Baix Penedès i l'Alt Penedès, que s'han declarat lliures de transgènics, igual com les Illes Balears i Pitiüses i la Catalunya Nord.

Els tres principals arguments globals que han facilitat l'aprovació d'aquesta proposta són la importància del sector agroalimentari, el turístic i la conservació del medi ambient, els quals han estat estipulats en la redacció de la Carta del Paisatge del Priorat, una eina que delimitarà el marc normatiu i els objectius de qualitat paisatgística, a través dels quals es desenvoluparà urbanísticament i territorialment la comarca. Alhora, la manca de conclusions científiques respecte la viabilitat de coexistència entre conreus tradicionals i ecològics amb els transgènics, ha estat un factor decissiu.

En concret, la moció aprovada acorda tres accions a realitzar: la declaració del Priorat com a Zona Lliure de Transgèncis; la retirada de les propostes dels Decrets de Coexistència que preparen la Generalitat i l'Estat; i que es garanteixi la traçabilitat i l'etiquetatge dels productes GM.

La moció aprovada es suma a les comarques del Baix Penedès i l'Alt Penedès. A més, la Catalunya Nord i les Illes Balears i Pitiüses, també han estat declarades Zones Lliures de Transgènics. Podeu veure totes les ZLT clicant aquí.

Cal recordar, que la campanya "Som lo que sembrem" ha presentat una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya, amb l'aval de quasi 100.000 signatures, perquè es declari el Principat Lliure de Transgènics.